Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
Ghid Organizare Nunta Pas Cu Pas
ISBN 978-973-0-28590-1

Pret: 35 RON

Cum Cumpar?

Daca doresti sa cumperi cartea DOAR in format electronic (NU se livreaza fizic cartea), clic pe iconita de mai jos:
Ghid Organizare Nunta Pas Cu Pas - Google Play Books

Rezumat Carte

Ghid Organizare Nunta Pas Cu Pas - Suntem o echipa formata dintr-un fotograf si un cameraman, profesionisti, sot si sotie, din Bucuresti si ne propunem ca prin intermediul acestui ghid de bune practici pentru organizarea nuntii sa transmitem din experienta noastra acumulata pe parcursul mai multor ani, cuplurilor tinere care doresc sa isi uneasca destinele, un set de sfaturi utile in fiecare etapa pe care o au de parcurs in organizarea nuntii lor. Acesta este un rezumat al cartii pe care am scris-o si care contine experientele noastre de-a lungul anilor in materie de nunti.

Pasii descrisi in acest ghid organizare nunta sunt inevitabil subiectivi si sunt prezentati cu titlul de recomandare. Traditiile si obiceiurile, cununia religioasa sunt caracteristici particulare ale fiecarei zone si/sau religii, cult etc. noi fiind deschisi la orice colaborare. 

Ne-am bucura daca aceste recomandari va vor fi de folos si va uram mult success in organizarea nuntii de vis!

Violeta si Gabriel

 

PARTEA I- INAINTE DE ZIUA NUNTII

1. Alegerea nasilor si fixarea datei nuntii si/sau cununiei civile. De regula, ziua cununiei civile nu se poate fixa la Oficiul Starii Civile decat cu maxim 14 zile inainte de ziua respectiva. Actele necesare pentru incheierea casatoriei le gasiti aici. Este bine sa intrebati functionarul daca este permis in sala de cununii accesul echipei foto video angajate de Dvs. De multe ori acolo exista “fotograful casei” si este posibil sa existe neintelegeri in acest sens. In functie de religia mirilor se alege data nuntii eventual in acord cu nasii, parintii.
Sunt doua optiuni in legatura cu data cununiei civile: in aceeasi zi cu nunta sau inainte de aceasta intr-o alta zi. Daca cununia civila este inainte de nunta, intr-o alta zi, ar fi bine ca aceasta sa nu fie sambata ca sa nu aveti probleme cu lipsa disponibilitatii echipei foto-video de exemplu. Trebuie sa luati in calcul anumite avantaje si dezavantaje in acest sens. Astfel apar cheltuieli suplimentare cu make-up mireasa, coafat, echipa foto-video, restaurant etc. Avantajul ar fi ca eliminati un pic din strictetea programului din ziua nuntii si veti dispune de ceva mai mult timp. Daca cununia civila are loc in aceeasi zi cu nunta avantajul ar fi ca nu mai faceti cheltuieli suplimentare ca cele prezentate anterior, insa veti avea de respectat un program foarte strict care pentru a putea fi respectat trebuie sa incepeti de dimineata devreme cu coafatul si make-upul miresei. Sunt cazuri in care mireasa incepe ziua chiar de la 5 dimineata cu aceste aspecte si trebuie sa tineti seama ca va avea o zi foarte lunga si obositoare. In concluzie, daca va doriti un ritm mai lejer in ziua nuntii si sunteti dispusi la cheltuieli suplimentare este recomandabil sa programati cununia civila la o data anterioara nuntii, mai putin sambata. Daca doriti sa nu cheltuiti in plus si sunteti foarte organizati atunci este recomandabil sa programati cununia civila in aceeasi zi cu nunta, cat mai dimineata posibil.

2. Intocmirea listei cu un numar aproximativ de invitati. Avand in vedere ca pasul urmator este alegerea restaurantului trebuie sa aveti in vedere intocmirea unei liste de invitati care sa va ofere un punct de pornire in negocierea contractului cu restaurantul. De exemplu daca aveti in vedere un numar aproximativ 150 invitati cautati sali de restaurant cu o capacitate care sa acopere cel putin acest numar de invitati, fara inghesuiala.

3. Contractarea serviciillor

3.1 Alegerea restaurantului.  Atunci cand alegeti restauranul este recomandabil sa tineti seama de urmatoarele aspecte:

a) Contractati din timp restaurantul dorit, acest pas fiind esential

b) Localizarea: cu cat locatia este mai spectaculoasa cu atat aveti sansa sa imortalizati in fotografii si/sau film cadre spectaculoase realizate cu drona la exterior si uneori chiar la interior daca tavanul este suficient de inalt.

c) Arhitectura exterioara si interioara este un element foarte important care va face ca fotografiile si filmul sa fie deosebite, cu fundaluri interesante si memorabile. Prezenta unor elemente arhitecturale exterioare restaurantului cum ar fi terase, piscine, mici parculete vor asigura spatiul necesar unor mici sedinte foto mai ales in momentele magice (inainte de, in timpul si dupa asfintitul soarelui) cand culorile cerului capata nuante galbene, portocalii albastrui spectaculoase, mai ales pe vreme predominant senina.

d) Lumini arhitecturale programabile, candelabre, aplice toate acestea pot concura la crearea unei lumini de ansamblu interesante ce poate fi valorificata in fotografii si film.

e) ATENTIE! Reflectoarele puternice care se rotesc haotic pe fetele invitatilor, pe rochia miresei pot denatura fotografia in sens negativ de aceea este recomandat sa nu se apeleze la astfel de lumini. A se evita tavanele inchise la culoare, peretii inchisi la culoare, acestia nu reflecta luminile blitz-urilor in nuante de lumina deschisa si fotografiile au de suferit.

f) Nu uitati ca atunci cand alegeti restaurantul sa aveti asigurat un numar suficient de locuri de parcare pentru invitati.

3.2 Alegerea aranjamentelor florale, de decor, efecte speciale dansul mirilor, etc

Alegerea aranjamentelor florale si de decor le puteti stabili impreuna cu managerul restaurantului sau separat cu un alt furnizor de servicii contractat din timp. Va puteti alege dintr-o gama intreaga de modele propuse dar care trebuie sa tina seama si de combinatia arhitecturala a restaurantului. O tema unitara de culori si lumini este de preferat.

Dansul mirilor este elementul cheie al petrecerii si trebuie sa reprezinte neaparat o amintire de neuitat. Aici intervin efectele speciale pentru dansul mirilor: fumul greu cu gheata carbonica, baloane de sapun realizate cu masina profesionala, laser holografic 3D in miscare, artificii. Aceste efecte speciale (mai putin artificiile) pot fi contractate ori cu managerul restaurantului ori cu echipa foto video sau alti furnizori. De exemplu noi oferim astfel de servicii ca extraoptiuni la pachetele noastre de servicii foto si video.

3.3 Alegerea formatiei sau a DJ-ului. La semnarea contractului cu managerul restaurantului trebuie neaparat sa intrebati care este politica lor in legatura cu formatiile de nunta, DJ-ii, altele decat cele proprii restaurantului. In caz ca doriti sa va alegeti o formatie sau DJ externe restaurantului este posibil sa vi se impuna taxe suplimentare.

3.4 Alegerea bisericii. La alegerea bisericii sunt importante urmatoarele criterii: posibila legatura sufleteasca cu biserica si/sau preotul acesteia.si locatia; daca biserica se afla intr-un spatiu deschis, cu peisaje superb e ar fi potrivit sa se filmeze/fotografieze cu drona intrarea/iesirea invitatilor. Asigurati-va ca biserica nu va fi in renovare, acoperita de schele la interior/exterior in ziua nuntii deoarece acest lucru se reflecta negativ in fotografii si film. Arhitectura interioara si exterioara a bisericii conteaza foarte mult pentru fotografii si o filmare reusite. Va sugeram sa alegeti o biserica spatioasa cu trepte lungi si numeroase la intrare (conteaza la fotografiile de grup), cu picturi nesterse de timp ale carei candelabre sa functioneze, daca e posibil sa aiba balcoane unde fotograful si cameramanul sa se poata urca pentru a lua cadre din unghiuri neobisnuite. O idee buna ar fi sa va interesati si de locuri de parcare disponibile in apropierea bisericii. Actele necesare pentru cununia religioasa sunt actele de identitate ale mirilor si certificatul de casatorie.

3.5 Tiparirea invitatiilor si expedierea acestora. Este timpul sa cautati si sa va alegeti modelul de invitatie preferat si de asemenea sa va ganditi la marturiile de nunta. De exemplu noi oferim ca extraoptiune la pachetele noastre de servicii foto video nunta marturii magnetice foto instant 10 x 15 cm. Dupa ce contractati realizarea invitatiilor si le primiti de la furnizor expediati-le sau inmanati-le personal invitatilor Dvs. Asigurati-va ca ati tiparit suficiente invitatii. Mai bine sa fie in plus.

3.6 Alegerea echipei foto video. Un element important in organizarea nuntii il constituie alegerea echipei foto video care va imortaliza cel mai important eveniment din viata Dvs.

Contractati din timp echipa foto video (chiar si cu un an inainte) si nu lasati niciodata pe ultima suta de metri acest lucru pentru a va putea asigura de disponibilitatea echipei dorite, Este de dorit sa contractati o echipa foto video datorita faptului ca acestia se inteleg intre ei, nu se incurca unii pe altii, fiecare stie ce are de facut, se ajuta intre ei la nevoie. Si abordeaza a celasi stil, plus ca o astfel de echipa la pachet este mai avantajos de contractat 

Stil si portofoliu: stilul de fotografiere/filmare este foarte important atunci cand alegeti echipa foto video. Exista mi multe stiluri de fotografiere/filmare iar unii fotografi/cameramani nu abordeaza neaparat un stil aparte. Vizualizati portofoliile extinse ale echipei si cereti detalii despre modul in care fotografiaza/filmeaza pentru a va asigura ca acest stil corespunde asteptarilor Dvs. Altfel pot aparea frustrari tardive. De exemplu stilul nostru de fotografiere/filmare este cel fotojurnalistic.

Tehnica folosita: Tehnica folosita de fotografi/cameramani este o componenta importanta a asigurarii calitatii serviciilor. Tehnica profesionala este foarte scumpa si de aceea atunci cand va doriti cu adevarat servicii de calitate in acest domeniu nu trebuie sa aveti asteptari la preturi mici.

Perioada prestarii serviciilor: atunci cand contractati un pachet foto video asigurati-va ca ati inteles perioada efectiva in care se va desfasura prestarea serviciilor. De exemplu noi avem pachete foto video nunta cu 24 ore consecutive prezenta a fotografului/cameramanului la eveniment

Albume: in pachetele foto video nunta care vi se ofera pot fi indicate numarul de fotografii, numarul de ore de film procesat, tipul de livrare si timpul de livrare, albume fotocarte. Noi oferim astfel de detalii in pachetele noastre.

Livrare si timp de livrare: Procesarea filmului poate fi 4K sau Full HD insa in cazul procesarii 4K trebuie sa aveti in vedere ca livrarea se va face de regula pe un hard disc extern datorita spatiului mare de stocare folosit iar calculatorul pe care rulati o astfel de filmare 4K trebuie sa fie foarte performant astfel se vede sacadat.

Timpul de livrare este un alt aspect important. Acesta poate varia de la cateva zile la cateva luni. Cei care predau materialul in luni de zile au de regula si alte sarcini de facut cum ar fi alte joburi. Noi livram materialul in maxim trei zile si puteti afla de ce aici.

4. Achizitionarea rochiei de mireasa: intelegem ca alegerea rochiei de mireasa este subiectiva de aceea ne permitem sa punctam cateva criterii din punctul de vedere al fotografului/cameramanului.

- Rochia de mireasa nu ar trebui sa fie foarte grea astfel incat sa va permita mobilitatea atat la dans cat si in diversele deplasari pe care le faceti in ziua nuntii mai ales la sedinta foto.

- Mare atentie la dansul mirilor. Chiar daca ati muncit pentru o coregrafie interesanta, daca rochia nu va permite mobilitate suficienta si o apropiere a mirilor aceasta coregrafie poate fi ratata.

- Trena prea lunga, o lungime prea mare a rochiei pot cauza innegrirea acesteia la margini in timpul sedintei foto mai ales daca terenul este umed, ud.

- Pantofii mirilor si in special ai miresei trebuie sa asigure o comoditate suficienta pe un parcurs mare de timp atat la dans cat si la deplasarea propriu zisa.

5. Programare coafor, make-up, manichiura: programarea la coafor, make-up, manichiura se face de regula cu o luna inainte dar depinde de la caz la caz. Daca aveti cununia civila in aceeasi zi cu nunta este foarte probabil sa incepeti coafatul/fardatul la ore foarte matinale. Pregatiti-va pentru o zi lunga.

6. IMPORTANT! Inainte cu cateva zile de eveniment luati din nou legatura cu furnizorii de servicii pentru a va asigura ca nu apar probleme intempestive si stabiliti desfasuratorul zilei evenimentului cu echipa foto video si eventual cu alti furnizori de servicii.

PARTEA a II-a. ZIUA NUNTII

1. Coafor, make-up. Ziua nuntii va incepe obligatoriu cu sedinta de coafat/fardat care poate incepe la ore foarte matinale daca aveti si cununia civila in aceeasi zi cu nunta. Discutati cu echipa foto video daca doriti sa fiti fotografiata/filmata la aceasta sedinta. Daca nu doriti acest lucru este posibil sa se reproduca partial aceasta sedinta la imbracatul miresei.

2. Dupa coafat/make-up mirii se imbraca pentru cununia civila 

3. Cununia civila 

3.1 Intrare invitati: invitatii aduc cu ei flori, orez, tunuri de confetti. Mirii si invitatii asteapta invitatia ofiterului de stare civila in sala de casatorii la ora programata. Evenimentul in sine dureaza 5-10 minute timp in care se fac fotografii si se filmeaza. La final se servesc invitatii si ofiterul starii civile cu sampanie si dulciuri si se fac cateva fotografii in incinta. La iesire se face un tunel de flori cu invitatii si la semnul fotografului are loc iesirea mirilor. In momentul iesirii mirilor, invitatii arunca cu orez si se dau drumul tunurilor de confetti. Urmeaza o mini sedinta foto/video cu mirii si invitatii.

4. Imbracat mire mireasa, traditii: imbracatul miresei si a mirelui presupune de regula prezenta fotografului si/sau cameramanului la mire/mireasa. Daca exista si alte traditii si obiceiuri specifice zonei/zonelor respective atunci echipa foto video se va conforma datorita desfasuratorului anterior discutat si agreat.

5. Urmatorul pas este sedinta foto miri si/sau nasi. Locatiile alese sunt de regula parcuri in care se afla flori, verdeata, lacuri, banci, foisoare. Trebuie sa aveti in vedere o locatie alternativa interioara pentru sedinta foto/video in caz ca ploua. Durata ideala a unei sedinte foto/video este de cca 2 ore. De multe ori, orice intarziere care poate apare pe parcursul desfasurarii evenimentului se reflecta in micsorarea duratei sedintei foto. Si nu de putine ori aceasta sedinta foto a fost de 15-20 minute in loc de 2 ore.

6. Cununia religioasa: echipa foto video trebuie sa ajunga de la sedinta foto la biserica cu 30 minute inainte de ora programata a cununiei religioase pentru setarea corespunzatoare a aparatelor si plasarea stativelor cu lumini, trepiedelor etc. 

6.1. Intrarea in biserica se va face in coloanal doi cate doi pastrand o distanta de cel putin 1,5 m intre perechi fara inghesuiala la semnalul dat de catre fotograf/cameraman pentru a surprinde momentul in conditii propice.

6.2 Cununia religioasa propriu zisa; in timpul slujbei de cununie religioasa echipa foto fideo schimba diverse unghiuri pentru a lua cele mai bune cadre

6.3 Iesirea din biserica se face tot la semnalul fotografului/cameramanului. Urmeaza fotografia de grup si fotografiile cu invitatii. In caz ca este contractata si filmarea/fotografierea cu drona aceasta are loc la intrarea si iesirea din biserica.

7. Petrecere restaurant

7.1 Primire invitati. Echipa foto video trebuie sa ajunga cu 30 minute inainte pentru setarea aparaturii si fotografierea/filmarea locatiei.  Daca locatia restaurantului este spectaculoasa atunci filmarea/fotografierea restaurantului cu drona este recomandata.

7.2 Sosirea mirilor la restaurant se poate face de regula in doua moduri: 

a) Mirii sosesc inaintea invitatilor si ii intampina impreuna cu nasii pe masura ce acestia sosesc

b) Sosesc mai intai toti invitatii care sunt condusi la mese de catre hostesses si apoi apar mirii

In primul caz echipa foto video va fotografia/filma sosirea invitatilor si eventual vor folosi aceste fotografii ca marturii magnetice instant daca aceasta extraoptiune este contractata. In al doilea caz mirii vor trece pe la fiecare masa pe parcursul evenimentului.

7.3 Speculare sedinta foto momente magice. Daca vremea este frumoasa (cer senin sau cer senin cu catva nori) si locatia exterioara a restaurantului este una deosebita, mirii ar trebui sa profite de asa numitele minute magice (cca 20-30 minute) in care soarele apune iar coloritul cerului ofera un fundal extraordinar fotografiilor.

7.4 Dansul mirilor este momentul cheie al nuntii. Toate efectele speciale trebuie pregatite din timp astfel incat sa poata porni toate la ora planificata: fum greu cu gheata carbonica, baloane de sapun realizate cu masina profesionala, laser holographic 3D in miscare, artificii dupa caz.

7.5 Petrecerea propriu-zisa. Echipa foto video va surprinde cele mai frumoase momente din timpul petrecerii

7.6 Aducerea tortului mirilor este un alt moment cheie al petrecerii de nunta. Din punct de vedere foto video se recomanda sa nu fie intuneric complet, eventual o lumina mai discreta pentru o calitate mai buna a materialului foto video.  Pentru un efect festiv tortul poate avea artificii sau alte lumini care sa il desprinda de fundalul intunecat.

7.7 Aruncatul buchetului si dezvoalatul miresei.  Traditia consta in aruncarea buchetului de catre mireasa inspre domnisoarele de onoare si fetele necasatorite. Scoaterea voalului miresei de catre nasa si asezarea in parul domnisoarei care a prins buchetul este o alta etapa. Toate acestea sunt momente din petrecerea de nunta alaturi de scoaterea jartierei miresei de catre mire in care se pot lua instantanee fotografice reusite iar cameramanul va filma de asemenea.

7.8 Sfarsitul nuntii si achitarea obligatiilor contractuale catre furnizorii de servicii. La sfarsitul nuntii, dimineata, mirii vor achita pe rand toate obligatiile contractuale finale catre furnizorii de servicii: restaurant, formatie/dj, foto/video, efecte speciale etc.